Fitting-ul perfect: Pantalonii

O ţinută reuşită şi demnă de admirat se construieşte oferind atenţie în mod egal fiecărui articol vestimentar purtat. Chiar dacă privirea este atrasă instinctiv de partea de sus a corpului, adică de sacou şi modul în care este accesorizat, rolul jucat de partea inferioară este unul deosebit de important. Ce valoare mai are un sacou impecabil dacă pantalonii sunt prea lungi sau prea largi? Sau dacă pantofii sunt de proastă calitate sau sunt neîngrijiţi? Astăzi vom vorbi despre fittingul correct al pantalonilor. Cei clasici, de costum.

Talia

Spre deosebire de jeans, care în general sunt croiţi astfel încât să fie aşezaţi mai degrabă pe şolduri decât pe talie, pantalonii clasici sunt construiţi pentru a fi purtaţi pe talie. Acesta este şi motivul pentru care mulţi bărbaţi se simt oarecum inconfortabil atunci când poartă pentru prima dată un pantalon de costum. Circumferinţa corectă a taliei unui pantalon este cea care permite purtătorului să se aşeze cu uşurinţă şi care, în acelaşi timp, ţine pantalonul fix atunci când stă în picioare. Cu aproximaţie, vorbim despre o lejeritate de un deget, suficientă cât să permită purtarea pantalonului fără curea.

Şoldul

Există toate şansele să fi văzut sau poate chiar să ai un garderobă pantaloni ale căror buzunare stau “căscate” şi care fac cute de jur împrejurul şoldurilor în momentul purtării. Acest lucru indică faptul că măsura pantalonul nu este cea corectă. Nu-i nicio problemă, în general există rezerve de material şi pantalonii vor putea fi ajustaţi. Fiind principala zonă de mişcare, un pantalon are nevoie de mai multă lejeritate pe şold. Atenţie însă. Prea multă lejeritate va duce către un pantalon prea larg, iar acest lucru se va observa prin excesul de material de pe cusăturile laterale şi cea din spate. Dacă discutăm despre pantalonii cu pense, aceştia trebuie să fie croiţi suficient de larg pe şolduri astfel încât să dea adâncime penselor, adică să pice drept, nu tensionat.

Adâncimea (tradiţionalul “între picioare”)

Distanţa dintre extremitatea superioară a beteliei şi intersecţia celor patru bucăţi de material dintre picioare este foarte importantă. Ea ar trebui să urmărească linia naturală şi dimensiunea corpului. Dacă este prea mică, pantalonul va deveni inconfortabil şi va face un “pressing” deranjat inclusiv vizual în partea din faţă sau cea din spate, adică va dezvălui mai mult din anatomia ta decât ar fi cineva interesat. Dacă este prea mare, va apărea un exces de material între picioare, material care va limita mişcări precum aşezatul pe scaun.

Coapsa

Ştim cu toţii. Un pantalon slim poate face minuni. Însă cei mai mulţi bărbaţi duc acest aspect la extrem şi îşi cambrează pantalonii mai mult decât necesar. Pe coapsă, pantalonul trebuie să fie cambrat exact atât cât să permită o aşezare confortabilă, care să nu forţeze pantalonul. Dacă te aşezi şi pe coapsă apar cute mici şi dese de-a lungul cusăturilor, este semn clar că pantalonul este prea slim, lucru care îi va micşora semnificativ durata de viaţă.

Tivul

Sunt întrebat deseori care este recomandarea mea privind lăţimea de jos a pantalonului, iar de fiecare dată amintesc regula clasică: tivul pantalonului trebuie să fie cât jumătate din măsura pantofului. Adică, spre exemplu, un pantof 42 presupune o lăţime jos de 21. Însă regulile sunt făcute pentru a fi încălcate, iar noi suntem făcuţi pentru a ne adapta trendurilor, aşa că de cele mai multe ori recomand un tiv mai îngust, în funcţie de modelul pantalonului, de preferinţele purtătorului şi bineînţeles de mărimea pantofului. Spre exemplu, eu port 43 la pantof, sunt înalt şi slab. La pantalonii cu manşetă (adică cei puţin mai scurţi) optez pentru un tiv de 17 cm, în timp ce la pantalonii clasici, fără manşetă, tivul este de 18 sau 19 cm.

Lungimea

Ca şi în cazul tivului, lungimea este un aspect ce ţine strict de preferinţe. Când mi se cere sfatul, recomand două variante: fie se optează pentru un pantalon puţin mai lung, care în spate se va aşeza pe pantof şi în faţă va face un singur fald, fie se merge pe un pantalon mai scurt, care în faţă doar se va pupa cu pantoful, fără a face niciun fel de fald, permiţând şosetei să fie vizibilă inclusiv în poziţie de repaus. Poate cei mai mulţi din domeniu recomandă un pantalon mai scurt pentru bărbaţii scunzi şi unul mai lung pentru cei înalţi, însă eu cred că este o alegere ce se bazează pe gustul fiecăruia şi pe ceea ce îl face pe purtător să se simtă confortabil.

Fie că vei alege pantalonii din comerţ, fie că vei opta pentru unii realizaţi pe comandă, fii foarte atent la fitting-ul acestora. Un pantalon croit corect îţi va evidenţia silueta, va ascunde defecte şi cu siguranţă va fi un punct forte al ţinutei tale.