Fitting-ul perfect: Sacoul

În spatele oricărui articol vestimentar croit corect se află ideea de a pune în lumină corpul uman (într-un mod cât mai curat), conturând liniile naturale ale acestuia. Indiferent dacă vorbim despre o piesă vestimentară realizată la comandă sau despre una ready to wear, este deosebit de important să ştim la ce detalii să fim atenţi pentru a avea ca rezultat o ţinută impecabilă vizual şi care va fi, în acelaşi timp, foarte confortabilă.
Astăzi vom vorbi despre cea mai importantă piesă din garderoba unul gentleman, sacoul.
Umerii
Lăţimea umerilor unui sacou este critică. Dacă orice alte modificări aduse sacoului sunt posibile, modificarea umerilor este cea mai complicată şi costisitoare operaţiune, motiv pentru care puţini croitori acceptă să o facă. Din acest motiv, atunci când alegi un sacou, porneşte de la umeri. În mod normal, linia umerilor sacoului trebuie să urmeze lăţimea anatomică a corpului, astfel încât mâneca să fie cusută exact la extremităţile umerilor. Dacă muşchiul bicepsului se distinge prin mânecă, înseamnă că umerii sacoului sunt prea mici. Dacă există un exces de material şi poţi prinde marginea perniţei umărului cu degetele, atunci umerii sacoului sunt prea mari.
Gulerul
Gulerul unui sacou croit corect trebuie să îmbrăţişeze gulerul cămăşii de jur împrejurul gâtului, fără a forma acel spaţiu inestetic între acestea. În acelaşi timp, gulerul sacoului trebuie să permită ca 1.5 – 2 cm din gulerul cămăşii să fie vizibili la spate. Iar dacă privim un scenariu ideal, sacoul croit perfect ar trebui să acopere vârfurile gulerului cămăşii în partea frontală (bineînţeles, aici este important şi modelul gulerului cămăşii).
Pieptul
Partea frontală superioară a sacoului trebuie să fie cât mai curată şi mai netedă. O cută de material în exces formată în dreptul scobiturii mânecii este un semn clar că sacoul este prea mare. Dacă sacoul sparge la piept, adică reverele acestuia sunt căscate şi nu se aşază uniform, înseamnă ca acesta este prea mic.
Omoplaţii
Un sacou croit corect presupune nu doar o satisfacţie vizuală, ci şi un confort pe măsură. Marea majoritate a mişcărilor pe care le facem sunt cele în care ne ajutăm de mâini şi implicit de spate, iar din această cauza este foarte important ca sacoul să fie suficient de lejer în zona omoplaţilor. Dacă nu vei reuşi să îţi duci mâinile în faţă până într-o poziţie cât de cât paralelă cu solul, înseamnă că sacoul este mic. Acele cute pe care un sacou le formează la intersecţia cu scobitura mânecilor sunt aşa-numitele cute de lejeritate. Acestea trebuie să fie suficient de mari încât să poţi face cu uşurinţă mişcarea de mai sus.
Lungimea
Chiar dacă moda şi trendurile insistă să îşi spună cuvântul, regulile clasice în stilul masculin trebuie păstrate şi preţuite ca atare. De aceea, sacoul va fi suficient de lung încât să acopere muşchii fesieri. Există şi câteva mici excepţii precum cazul bărbaţilor foarte scunzi care vor opta pentru un sacou mai scurt, însă nu atât de scurt încât să permită colţurilor buzunarelor pantalonilor să fie la vedere. În acelaşi timp, este foarte important ca marginea de jos a sacoului să fie paralelă cu solul şi nu ridicată mai în faţă sau mai in spate.
Talia
Punctul de interes al fiecărui bărbat este talia sacoului. Cu cât este mai îngustă (dar în acelaşi timp potrivită fiecărei conformaţii), cu atât este mai bine. Cui îi displace forma de clepsidră pe care o formează un sacou cambrat?! Nimănui. Ideal şi recomandat este ca lejeritatea din talie, adică distanţa dintre stomac şi nasture, să fie de 3 sau 4 degete (4-5 cm). Locul nasturelui din faţă (cel de sus în cazul unui sacou la doi nasturi şi cel din mijloc în cazul sacoului la trei nasturi) indică cea mai îngustă parte a sacoului, motiv pentru care trebuie aliniat cu cea mai subţire parte a trunchiului tău. Cambrarea taliei nu trebuie dusă la extrem pentru a evita apariţia unor cute proeminente şi inestetice.
Şoldul
Partea de jos a sacoului trebuie să acopere integral corpul astfel încât şliţurile să stea drept, fără a se cuta. Dacă un sacou este prea mic pe şolduri, şliţurile se vor deschide, iar partea din spate nu se va mai intersecta cu lateralele ale sacoului. Dacă este prea mare pe şolduri, partea de jos a sacoului va fi prea bufantă în raport cu talia acestuia.
Mâneca
Mâneca sacoului va fi suficient de cambrată încât să arate bine, dar nu cât să afecteze libertatea de mişcare a braţului. O mânecă perfect cambrată va îmbunătăţi semnificativ aspectul general al sacoului. Un alt aspect foarte important în acest sens este unghiul de rotaţie al mânecii. Din cauza faptului că nu suntem perfecţi şi unii dintre noi avem mâinile fie prea în faţă, fie prea în spate, este ideal ca poziţia mânecii să fie adaptată poziţiei naturale a braţului. Rezultatul se va observa într-o mânecă care nu va face cute şi care va pica drept, dar care în acelaşi timp va fi şi cambrată.
Lungimea Mânecii
De altfel o regulă amintită şi reamintită de nenumărate ori, lungimea mânecii sacoului trebuie să permită evidenţierea a 1, maxim 2 centimetri din manşeta cămăşii. Aici trebuie avută în vedere şi o lungime corectă a mânecilor cămăşii, punctul de reper în acest sens fiind baza degetului mare.