Importanța detaliilor

Un costum dintr-o stofă de calitate, croit impecabil, sau o pereche de pantofi realizată manual, eventual pe comandă, dar care nu sunt accesorizate corect sau cărora le lipsesc cu desăvârşire detaliile, vor lua direcţia unor ţinute lipsite de personalitate, monotone. Acesta este un fenomen care îşi poate găsi uşor explicaţia şi în raport cu natura umană. Se spune că “simplicity is the ultimate sofistication”. Da, dacă ne ghidăm după ceea ce spune lumea modei. Însă, aşa cum v-am mai spus şi vă vom repeta la nesfârşit, “moda trece, stilul este etern” – Yves Saint Laurent. Oamenii vor îmbrăţişa această simplitate, însă va fi o simplitate trecătoare. Întotdeauna ne vom întoarce la ceea ce iubim în natură, arhitectură şi în noi înşine: detaliile. Iar acestea se vor reflecta, mai mult sau mai puţin, dar negreşit, şi în stilul nostru vestimentar.

Direcţiile actuale din zona de vestimentaţie masculină au transformat bărbatul într-unul pentru care modern înseamnă simplu şi practic, acaparând aproape definitiv importanţa detaliului, detaliu pe care îl consideră inutil sau irelevant. Complet greşit

Ochiul uman (sau mai bine zis, mintea umană) este într-o continuă căutare de nefiresc, de ieşit din comun, de imprevizibil şi, în general, de tot ce înseamnă “limited edition”. De obicei, această “raritate” se distinge mai puţin într-o imagine de ansamblu, ci se remarcă atunci când apropiem privirea şi analizăm cu atenţie. Iar un ochi capabil de a identifica şi de a aprecia detaliul, presupune o minte capabilă de a crea detaliul.

Nimeni nu spune că un costum luat ca atare nu poate fi într-adevăr frumos, însă asocierea lui cu anumite detalii va fi mult mai satisfăcătoare şi îndestulătoare ochiului. Fie că vorbim despre o cămaşă aleasă corect, despre cravată sau acul de cravată, despre batista de buzunar aranjată într-un mod aparte sau despre butoni, acestea sunt elemente care demonstrează interesul tău asupra ţinutei, elemente care, din păcate, apar din ce în ce mai rar în imaginea unul bărbat. Pătrunzând şi mai adânc, vom vedea că detaliile din interiorul detaliilor aduc plusul de calitate: pattern-ul cămăşii, imprimeul batistei de buzunar sau al cravatei, materialul din care sunt confecţionaţi butonii, culoarea butonierelor sacoului, contrastul fetrului de guler, laţimea manşetei pantalonilor sunt doar câteva din exemplele în acest sens.

Detaliile contează chiar şi acolo unde nu este implicat neapărat costumul. Chiar dacă vorbim despre o situaţie smart casual, micile detalii vor face diferenţa, adăugând un plus de stil personal ţinutei. Până şi simpla combinaţie de cămaşă – pantalon va fi cu un pas înainte dacă, spre exemplu, rulăm manşetele pantalonilor; sau dacă adăugăm o pereche de şosete colorate care să afişeze acea doză de personalitate. Plusează cu o curea de o nuanţă mai pală decât cea a pantofilor şi o brăţară nautică în contrast cu ceasul şi vei fi surprins de aprecierile primite.

Viaţa ne învaţă că totul trebuie făcut cu măsură, regulă care se aplică şi atunci când ne jucăm cu detaliile. Ceea ce trebuie să ţinem mereu minte este că o ţinută reuşită este acea ţinută în care ne simţim în largul nostru. Cu paşi mici, adăugând ţinutelor detalii discrete într-un mod progresiv şi alegând, în primă fază, culori mai “cuminţi”, vor fi precum nişte exerciţii de imaginaţie . Cu timpul, imaginaţia va evolua şi vom ajunge să jonglăm cu detaliile într-un mod natural, liber şi, mai ales, unic.