Pitti Uomo iunie 2017

 

Da Vinci, Botticelli sau Michelangelo sunt doar câteva nume ale Florenței care inițiază o nouă eră, cea a descoperirii și creației, eliberând umanitatea din sumbra perioadă monahală. Noile idei și descoperiri dau naștere, în timp, unui nou om, învățat și cult: omul modern. Jumătate de mileniu mai târziu, prezența omului modern la oraș atinge cote greu de imaginat când, în lunile ianuarie și iunie, peste 30.000 de pasionați ai vestimentației bărbătești, fie ca sunt cumpărători, expozanți, jurnaliști sau spectatori, descind în capitala stilului, Florența, la Pitti Uomo.

Industria modei italiene a luat naștere odată cu convingerea cumpărătorilor americani de a trece prezentările de modă din Florența în itinerarul lor, alături de cele din Paris sau Londra pentru care se aflau deja în Europa. Astfel, înainte ca Roma sau Milano să-și câștige notorietatea, Florența devine capitala modei în Italia.

În 1972 are loc prima ediție a Pitti Uomo, punând sub lumina reflectoarelor croitoria și stilul italiene pentru a fi prezentate piețelor internationale. Deși greu de comparat cu situația din prezent, succesul a fost unul imediat. În perioada de început totul a decurs foarte formal, divizat în două momente: ziua, când cumpărătorii se concentrau exclusiv asupra plasării comenzilor; și seara, când atmosfera devenea mai degajată și participanții se bucurau de evenimentul în sine.

Ideea inițială a târgului a fost de a promova exclusiv manufactura din Italia, iar mai bine de 80% din expozanți ofereau elemente de bază ale vestimentației precum costume, sacouri, pantaloni, cămăși sau cravate. În scurt timp, Pitti Uomo devine zona zero a modei italiene pentru bărbați, oferind deschidere globală și unificând industria textilă de pe plan național pentru a face față stilurilor și gusturilor aflate într-o permanentă evoluție. Este momentul în care stilul tipic italian, cu o croială relaxată, nestructurată, condimentat cu senzualitatea Italiei, devine consacrat la nivel mondial. Pitti Uomo a fost și sursa inspirației în conceptul Viggo. Din dorința de a introduce pe piața din România o gamă cu totul nouă de produse, pe croieli mult mai relaxate, mai confortabil și mai versatile, echipa Viggo și-a petrecut o lungă perioadă de timp analizând tendințele și direcțiile spre care industria de menswear se îndreaptă.

Dacă la început erau 30, cel mult 40 de branduri expozante, în prezent cifra se ridică la mai bine de 1000. În perioada de mijloc încep să se remarce majoritatea producătorilor giganți de astăzi, precum Ermenegildo Zegna, Giorgio Armani sau Valentino. Momentul în care industria prelucrătoare și măiestria italienească și-au unit forțele a fost momentul în care s-a produs una dintre cele mai mari mișcări în moda acelor ani: nașterea super brandurilor din Italia. Gucci, Brioni sau Missoni, la care putem spune cu mândrie că s-a alăturat și Viggo, acum aproape doi ani.

Interesul față de Pitti Uomo se confruntă cu o creștere organică la nivel internațional, odată cu plasarea inteligentă a produselor locale. Stilul specific Italiei devine din ce în ce mai apreciat, fiind promovat intens în box office-urile americane. Creșterea interesului față de Pitti Uomo a presupus, de la un punct, mărirea spațiului de desfășurare. Astfel, Pitti își părăsește prima casă din Sala Bianca de la Palazzo și se înrădăcinează la Fortezza da Basso, actuala reședință. Este de asemenea momentul în care marile branduri încep să își personalizeze standurile, transformându-le în adevărate showroom-uri care impresionează nu doar prin dimensiuni, ci și prin design-ul în sine.

Dacă la început Pitti Uomo însemna aproape 100% Italia, acum brandurile internaționale acaparează aproape jumătate din amploarea târgului, făcându-l cel mai important, calitativ și de proporții eveniment al anului.

Din anul 2016, fiecare ediție a Pitti Uomo este pentru Viggo sursa continuă de inspirație. Toate ținutele prezentate de Viggo, avându-l în scenă pe Cătălin Botezatu, sunt realizate cu țesături din colecțiile 2018 ale celor mai mari producători de țesături din lume. Datorită colaborărilor puternice construite cu nume precum Vitale Barberis Canonico, Lanificio Cerruti sau Fratelli Tallia di Delfino, liniile Viggo de costume și sacouri sunt realizate cu țesături premium care, prin tehnologia de ultimă generație, oferă, chiar și în sezonul cald, un confort și o eleganță extraordinare. De asemenea, background-ul echipei Viggo asigură accesul direct în fabricile de renume din Italia și întreaga Europă, lucru care reprezintă un avantaj primoldial în atingerea unui raport calitate-preț imbatabil.

 

Catalin Botezatu la Pitti iunie 2017