MADE TO MEASURE

COSTUME LA COMANDA

PROGRAMEAZA O INTALNIRE CU UNUL DINTRE CONSULTANTII NOSTRI:

SUNA ACUM: +4 0745 295 295

 

COSTUME LA COMANDA

Costumul bărbătesc. O simplă haină, o necesitate, o uniformă? Ultimii ani surprind costumul într-o nouă și optimistă poziție: aceea de armură gentleman-ului contemporan. Costumul a devenit mai mult decât o necesitate. Acesta reprezintă acum un element cheie în garderoba masculină, indispensabil în cele mai diferite situații. Costumul devine un mijloc de exprimare, un refugiu, o unealtă esențială în construirea marilor realizări.

CE INSEAMNĂ 'COSTUM MADE TO MEASURE'?

Costumul Made to Measure înseamnă, înainte de toate, control. Pentru că fiecare etapă de realizare a unui costum la comandă este deosebit de importantă și este tratată individual, alături de client, controlul asupra rezultatului final este unul absolut. Un costum bărbătesc Made to Measure reprezintă reflexia personalității purtătorului, fiind construit exclusiv în baza alegerilor acestuia începând cu stofa, trecând prin detalii de customizare și până la design și croială. Un costum la comandă presupune o calitate desăvârșită, iar calitatea este dată nu doar de produsul în sine, cât și de serviciile de consiliere vestimentară. 

CARE ESTE DIFERENȚA DINTRE UN COSTUM BESPOKE ȘI UN COSTUM MADE TO MEASURE?

A lua o decizie de cumpărare, în România, se demonstrează a fi una chiar dificilă. Oferta de costume pentru bărbați este una din ce în ce mai amplă, cu o varietate de țesături, modele, croieli și, bineînțeles, prețuri. Clasificându-le în funcție de metoda de realizare, costumele bărbătești sunt de trei tipuri: bespoke, made to measure și ready to wear. Diferențele între cele trei sunt unele majore, însă comparația se face, de cele mai multe ori, între bespoke și made to measure. Bespoke, prin definiție, este croitoria clasică(tailor made), adică realizată de un croitor. Acest lucru presupune un proces integral manual, de la măsurătorile luate pe corp, la realizarea tiparelor personalizate, la coasere și finisare. Realizându-se de mână, durata de producție a unui costum bespoke este una care poate dura până la mai bine de o lună, cu necesitatea a trei sau patru probe intermediare. Un serviciu bespoke în adevăratul sens al cuvântului este rar în România, iar atunci când este, costul devine unul pe măsură. Costumele la comandă made to measure se realizează printr-un proces semi-industrializat, lucru care facilitează timpul de execuție. Măsurile se iau în baza unui costum etalon care se vor completa într-un formular alături de stofă, detalii sau cerințe speciale. Tiparele standard se modifică în funcție de caracteristicile clientului, iar finisajele făcându-se manual. Durata de execuție a unei piese vestimentare made to measure este de două, până la trei săptămâni, iar calitatea este una exemplară. Avantajul este că, odată ce măsurile clientului sunt salvate în sistem, acesta poate alege țesătura și detaliile, chiar și de la distanță, salvând astfel timp prețios pentru acesta. Prețurile costumelor bărbătești made to measure sunt, prin comparație cu bespoke, mai accesibile.

CARE ESTE DIFERENȚA DINTRE UN COSTUM READY TO WEAR ȘI UNUL MADE TO MEASURE? 

Diferența între cele două este una imensă, însă chiar și de partea costumelor de-a gata, avantajele sunt substanțiale. Șansele sunt mari ca un sacou, un pantalon sau o cămașă off the rack să nu îmbrace un trup la fel de bine ca o piesă vestimentară pe comandă, însă accesul facil la acestea, cât și prețul mult mai prietenos pot fi factori decisivi într-o comparație între cele două. Unul dintre principalele avantaje ale liniilor ready to wear este acela al diversității. Multitudinea de modele și stiluri, fie ele casual sau elegante, fie ele slim sau regular, de toamnă-iarnă sau de primăvară-vară, oferă clientului nu doar o ușurință în a alege, ci și o certitudine. O mare parte din clienții aflați la început de drum în costume la comandă este nesigură atunci când i se arată o simplă mostră de țesătură, fiindu-i greu să își imagineze produsul finit, motiv pentru care preferă să aleagă îmbrăcămintea ready to wear, ajustată pe măsurile proprii, la croitor. În ziua de astăzi, timpul este întotdeauna un factor cheie. Colecțiile ready to wear sunt acum foarte complexe, iar disponibilitatea produselor pe diferite măsuri, precum și serviciul de croitorie in-house, asigură un timp foarte bun de achiziționare a unei ținute, ceea ce, pentru mulți, reprezintă un avantaj real. Cu toate acestea, este de mult știut că un costum luat din raft nu se va adapta conformației și personalității purtătorului așa cum unul made to measure o va face, însă totul ține de noroc și, bineînțeles, de ce este important pentru fiecare. 

CARE SUNT PAȘII CE TREBUIE PARCURȘI PENTRU ACHIZIȚIONAREA UNUI COSTUM LA COMANDĂ? 

Dacă te întrebi de ce să optezi pentru o ținută pe comandă, răspunsul este foarte simplu: datorită controlului absolut pe care îl ai asupra costumului tău. Iar pentru că avantajele sunt evidente, cel mai important este să știți procesul step by step al croitoriei Made-to-Measure. 

Sediul Viggo

VIZITA ÎN SHOWROOM-UL VIGGO

La Viggo, alegerea costumului potrivit începe cu… un dialog. De ce acest lucru? Pentru că, înainte de a stabili detaliile fizice ale viitorului costum, este foarte importantă discuția cu un consilier vestimentar profesionist. Într-un ambient cu totul unic și șarmant, asigurat de casa de patrimoniu a pictorului Gheorghe Petrașcu, fiecare client primește un scurt audit de garderobă în urma căruia se înțelege contextul în care va fi purtat costumul dorit, aspect esențial pentru atingerea unui rezultat optim.

Material costum la comanda

ALEGEREA COSTUMULUI 

Următorul pas este dat de alegerea țesăturii, stabilirea acesteia fiind dată de sezon, de locația evenimentului, de tematică. Strânsa colaborare cu cei mai apreciați producători de țesături din lume a dus la conturarea unei colecții de peste 5000 de țesături într-o paletă de culori fascinantă, cu texturi și modele dintre cele mai speciale, astfel încât să facilităm găsirea țesăturii ideale.

Cel mai captivant și mai artistic pas este cel al customizării. Odată aleasă țesătura, este momentul liberei exprimări a imaginației prin alegerea fiecărui detaliu ce ține de design-ul costumului. Începând cu tipul de construcție, fie aceasta half-canvas sau full-canvas, totul se personalizează: tipul reverului, numărul și modelul de nasturi, buzunarele, căptușeala, butonierele, chiar și ața folosită în coaserea nasturilor sau a căptușelii. Alegerea textului și a stilului monogramei din interiorul sacoului este nota personală finală adusă unei piese vestimentare unice, desăvârșite, special creată pentru evenimente memorabile.

Made-to-Measure

LUĂM MĂSURILE 

Un costum pe comandă înseamnă mai mult decât unicitate prin design. Acesta înseamnă, în primul rând, perfecțiunea prin croială. Cel mai important pas în crearea unui costum Made-to-Measure este cel al măsurătorilor. Folosindu-se de un gabarit, adică un costum gata croit, consilierii vestimentari Viggo decid, împreună cu clientul, care sunt măsurile potrivite conformației acestuia. Lățimea umerilor, talia, lungimea mânecilor sau tiv-ul pantalonilor, totul este atent verificat pentru a obține un fitting fără cusur. Trecând prin toți acești pași, rezultatul va fi, negreșit, unul spectaculos. Timpul necesar pentru producția unei astfel de ținute este de două, până la trei săptămâni, însă cu cât decizia este luată mai repede, cu atât liniștea va fi una mai deplină.

Să optezi pentru Ready-to-Wear sau Made-to-Measure este, până la urmă, o chestiune de preferințe. Poate unii dintre noi suntem reticenți atunci când vedem în față o simplă bucată de țesătură, fiindu-ne greu să ne imaginăm produsul final, sau poate unii dintre noi sunt înzestrați cu o conformație potrivită hainelor de-a gata, tot ceea ce contează, într-un final, este ca orice eveniment să fie celebrat printr-o ținută croită pe măsura personalității purtătorului.

CONSILIERE VESTIMENTARĂ PENTRU COSTUME LA COMANDĂ

CONSILIERE VESTIMENTARĂ COSTUME LA COMANDĂ

CUM SELECTĂM MATERIALUL?

Decizia asupra materialului se ia în funcție de mai multe aspecte. Sezonul este unul dintre cele mai importante. Pentru primăvară-vară se vor alege stofe subțiri de greutăți de până la 230gr pe metru liniar, din lână, bumbac, in, mătase sau combinații între acestea. Culorile sunt predominant în nuanțe aprinse, albul fiind la putere, iar designul variază între uni-uri, carouri sau dungi în contrast. Prin comparație, sezonul rece de toamnă-iarnă este dominat de stofe grele, între 260 și peste 300gr pe metru liniar, iar culorile sunt de cele mai multe ori pământii: nuanțe de maro, bleumarin, verde închis, burgundy, bej. Ca și distincție de design, sezonul rece surprinde prin texturi neprocesate, tridimensionale, surprinzătoare la palpat. 

CUM ALEGEM MODELUL COSTUMULUI?

Detaliile costumului se vor alege, bineînțeles, în funcție de contextul purtării acestuia. Cele mai întâlnite astfel de situații sunt cele de business, de ceremonie sau casual. Diferența între tipurile de sacouri este dată de câteva elemente: modelul reverului(decupat, șpiț sau șal), numărul de nasturi(un nasture, doi nasturi sau la două rânduri de nasturi) și, rareori, de numărul de șlițuri sau tipul de căptușeală. Astfel, un costum business se va construi întotdeauna cu rever decupat sau șpiț, fie la doi nasturi sau, rareori, la două rânduri de nasturi. Pantalonii sunt în general clasici, ușor slim și, opțional, cu manșetă. Pe de altă parte, un smoking este o piesă cu totul specială. Cu rever șpiț sau șal, întotdeauna îmbrăcat în mătase, acesta se distinge prin construcția într-un singur nasture, prin buzunarele cu refileți din mătase și prin pantalonii care pot fi construiți cu vipușcă din mătase. În cazul ținutelor casual, cel mai frecvent sunt întâlnite combinațiile de sacou și pantalon în contrast. Sacoul va avea un rever decupat sau șpiț, în doi nasturi, cu două șlițuri și, de cele mai multe ori, semicăptușit, pentru extra confort. Pantalonii sunt, în general, mai scurți și pot fi atât călcați cu sau fără dungă. 

COSTUM CU SAU FĂRĂ VESTĂ? 

Vesta este un element extrem de clasic în garderoba masculină. Datorită caracterului său veșnic, farmecul acesteia nu va păli niciodată. Ultimii trei ani surprind o reîntoarcere în forță a vestei, folosită cu preponderență în sezonul rece, pentru layering. Dacă e bine sau nu să optăm pentru vestă este o decizie ce ține strict de preferințe, însă un costum de trei piese a fost, este și va rămâne un element de bază în garderoba fiecărui gentleman. 

Costum albastru cu cravata
Costum negru cu papion

CRAVATĂ SAU PAPION?

Este extrem de simplu. Papionul se va purta exclusiv alături de un smoking sau un frac. Este un element de o eleganță absolută, indispensabil în ținutele black-tie pentru evenimente de seară, pentru o nuntă, un bal sau o gală. Cravata, prin comparație, este un element care întregește fiecare ținută business, fiind un accesoriu ce emană putere și încredere în sine. 

CARE ESTE TIMPUL ESTIMATIV PENTRU REALIZAREA COSTUMULUI? 

Timpul de realizare a unui costum pe comandă este dat de țesătura și construcția alese. Pentru o țesătură din stoc, perioada de livrare este de maximum trei săptămâni, în timp ce pentru o țesătură comandată de la unul dintre furnizorii noștri, perioada poate crește cu până la o săptămână. De asemenea, un costum construit tradițional va presupune două zile în plus față de unul construit semi-tradițional. 

CÂT COSTĂ UN COSTUM FĂCUT LA COMANDĂ

Un costum la comandă reprezintă o investiție, însă chiar și așa, raportul calitate-preț trebuie să fie unul corect. Costumele Viggo made to measure pornesc de la 2000 de lei pentru stofele Super 110’S realizate de unii dintre cei mai prestigioşi producători de ţesături din Italia și urcă până la câteva mii de euro pentru Super 230’s sau combinații de cașmir, mătase sau lână Vicuna.

 

SUNA ACUM: +4 0745 295 295